Різновиди бутильованої води

Природа створила тисячі джерел, кожне з яких вирізняється своїм складом, смаком, лікувальними можливостями. Завдяки прогресу та дистрибуції сьогодні маємо можливість вживати саме ту воду, яка найбільше підходить саме для нас. В Європі прийнято класифікувати бутильовану воду наступним чином:

Природна мінеральна вода – це природна вода найвищої якості, хімічний склад якої не змінюють при фасуванні та очистці. Добувається через свердловину або з джерела і часто розливається в пляшки на місці видобутку. Аби випустити таку воду на ринок, виробник зобов’язаний вказувати на етикетці походження джерела, яке має бути внесене до загального реєстру.

Джерельна вода – це вода, склад якої не змінюється виробником, але може бути зміненим природною. Походження джерела не обов’язкове для реєстрації і уточнення на етикетці.

Очищена вода – вода, яка піддається певній обробці і зміні хімічного складу. За європейським законодавством виробники не мають вказувати походження, аби не ввести в оману споживача. Оброблену воду можуть видобувати з будь-якого джерела та транспортувати до місця розливу у цистернах.

В Україні діє багато нормативних документів,  які так чи інакше регулюють якість питної води, в тому числі розфасованої у пляшки. Проте система класифікації є поки що недосконалою, досить ускладненою і не гармонізованою з європейськими директивами.

Асоціація виробників мінеральних та питних вод бере активну участь та виступає ініціатором змін для покращення існуючої законодавчої бази та приведення її у відповідність до європейської.